GWPimg_1079.jpg
 
 

77 Vogel St - Dunedin

 

When ADInstruments out grew their existing office space they acquired the Donald Reid Building in Dunedin. It was originally a Wool & Grain Store so it was already an incredibly robust structure. We were originally engaged to do the structural drafting work for the earthquake strengthening on behalf of Stephen Macknight Ltd. then soon after were asked to work with the owners on the interior fitout.

 
 
GWPimg_0948.jpg
GWPimg_1094.jpg
 
 

The aim of this project was to create a modern, comfortable and energy efficient office environment in which ADInstruments are able to thrive and continue to grow. The interior was extensively sand-blasted to expose the existing timber structure, sarking & brickwork. These remain as features of the interior and have been left exposed where possible.

 
 
GWPimg_1007.jpg
 
 

The Client’s brief outlined the ‘Pod’ concept of having two larger offices either side of a smaller managers office with a communal creative space between. The Pod layout is designed to fit within the existing structure with partitions aligned with existing timber posts. Other requirements were a large conference room, staff lunch area, larger offices for management and some informal meeting spaces throughout the building.

 
 
GWPimg_0969.jpg
GWPimg_1033.jpg
 
 

Under a separate contract, the shell was re-roofed, re-glazed and re-painted. This included the earthquake strengthening work to bring the building up to 100% of current codes. The exterior paint scheme was chosen to recreate the original brick & stone exterior prior to it being painted by a previous owner.

 
 
GWPimg_1102.jpg
 
 

The design ethos was always to create a modern space while maintaining a connection to the existing structure & materials. The stairs are woven through the sand-blasted timber beams & columns giving the user an ever changing view of the atrium space and providing functional access to the floors and lift.

 
 
GWPimg_1134.jpg
GWPimg_1136.jpg
 
 

Existing skylights were reinstated using clear polycarbonate roofing with opaque twin-wall polycarbonate to the underside minimising heat loss. Office spaces hug the East and West walls giving each one the warmth and solidity of the brick wall combined with an opening window. Glazed interior partitions on the corners of offices add to the open feel of the layout while maintaining privacy. The main conference space and lunch rooms have windows on 2 sides and glazed interior doors that open or slide to link with a large open function space.

 
 
GWPimg_1125.jpg