Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image4.jpg
 
 

Allpress Storehouse - dunedin

 

The Allpress Storehouse was needed to allow the company to grow it’s South Island operations. They we already committed to the site with a Cafe & Roastery so the old carpark was picked as the site for the Storehouse. Despite it’s radical shape the construction is typical of any modern building for this purpose, concrete block, steel and concrete floor structures and timber to soften the pedestrian sides and make it more people friendly.

 
 
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image7.jpg
 
 

As a Storehouse, functionality is a priority. The ground floor is for heavy storage of 70kg bags of raw coffee beans.

 
 
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image8.jpg
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image3.jpg
 
 

The slab is 150mm thick allowing for van deliveries & pallet movements by forklift. The Storehouse links to the roastery via the existing red sectional door. This has become the hub of the distribution process. Vans deliver right to the heart of the operation through the new Cedar sectional door. Goods are stacked along the walls for storage or placed on the 1st floor. Raw beans are moved through the hub to the Roaster and roasted product is bagged and packed ready to be loaded directly onto the van.

 
 
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image12.jpg
 
 

The upper floor is for light weight storage of packing materials, take-away cups & lids etc, accessed by a fire rated floor hatch & accessible stair. There is also a new office, meeting space and outdoor entertaining space. Goods need to be moved from the ground to the first floor in a safe, efficient manner. A goods lift was dismissed as too expensive so we decided to utilise the forklift that unloads deliveries to lift pallets through a fire rated floor hatch.

 
 
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image15.jpg
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image14.jpg
 
 

Although a triangle with one curved side is not the most practical shape for storage, it allows us to use 100% of the available site. It still gives us plenty of space inside assisted by the 4.0m 1st floor height. The shape of the site gave us our curve and directed us away from building a big box. Shape is a key element in what makes this design standout. It's definitely unique!

 
 
Hamish McCaul_Cat7_Allpress Storehouse_image17.jpg